Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Ministerstvo životného prostredia chce podľa organizácií zmeniť spôsob rozdeľovania financií z Envirofondu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR chce zmeniť spôsob rozdeľovania financií z Environmentálneho fondu. Po novom má skončiť viac prostriedkov z predaja emisií vo fonde, ale minister bude rozhodovať o stovkách miliónov eur. Upozornili na to enviroorganizácie Klimatická koalícia, Priatelia Zeme - CEPA a Via Iuris. Začali preto zbierať podpisy pod hromadnú pripomienku. Navrhujú zachovať princíp percentuálneho rozdelenia financií, o ktorých sa rozhoduje transparentne a nie politicky.

MŽP navrhlo novely zákona o obchodovaní s emisnými kvótami a zákona o Environmentálnom fonde, v ktorých okrem zapracovania európskej smernice navrhuje aj zmenu v rozhodovaní o rozdeľovaní financií. Organizácie vysvetľujú, že rozhodovanie o tom, kam a koľko peňazí by malo každý rok smerovať, ponecháva čisto v kompetencii ministra. V minulosti boli podľa nich financie dopredu alokované približným percentuálnym rozdelením na oblasti priamo v zákone.

archívne video

Na rekonštrukciu škôl sa vyčleňuje 200 mil. eur z eurofondov (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

"Myslíme si, že je v poriadku, ak bude mať minister k dispozícii istú časť týchto financií na pokrytie akútnych potrieb ministerstva. Preto sme v našich pripomienkach navrhli, aby o deviatich percentách rozhodol podľa aktuálnych priorít rezortu," priblížila Ivana Figuli z Via Iuris. Považuje za neprípustné, aby minister svojvoľne rozhodoval o celej výške výnosov z predaja emisií. Je to podľa Figuli nepredvídateľný a netransparentný spôsob rozhodovania, ktorý môže mať naozaj závažný dosah na kontinuitu a kvalitu klimatických opatrení.

Enviroorganizácie takisto upozorňujú, že financovanie environmentálnych opatrení má fungovať v súlade s dlhodobými stratégiami štátu. Tieto financie majú byť primárne použité na znižovanie emisií a zvyšovanie energetickej efektívnosti. "Boli by sme veľmi neradi, keby tieto financie prestali prúdiť do obcí a miest či národných parkov," povedal koordinátor Priateľov Zeme - CEPA Juraj Melichár. K financovaniu klimatických a environmentálnych opatrení sa má podľa neho pristupovať uvážlivo, zodpovedne a spravodlivo. Zároveň vníma pozitívne, že bude 100 percent financií získaných z predaja emisných kvót končiť v rezorte životného prostredia.

Reagoval aj Taraba

Šéf envirorezortu Tomáš Taraba (nominant SNS) považuje vyjadrenia mimovládnych organizácií za prejav ich nekompetentnosti. "Na druhej strane rozumiem obavám mimovládnych organizácií, ktoré zrejme mrzí, že o týchto financiách nebudú rozhodovať práve ony samotné, ale inštitúcia, ktorá je na to zo zákona určená," reagoval.

Tomáš Taraba
Zobraziť galériu (2)
Tomáš Taraba  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Zmeny umožnia podľa slov MŽP flexibilne reagovať na aktuálnu situáciu a potrebu financovania klimatických opatrení. Rezort tak bude môcť určiť, aký objem peňazí z výnosov sa použije na projekty. Slovensko a ostatné členské štáty Európskej únie musia legislatívne zabezpečiť, aby 100 percent výnosov z predaja emisných kvót smerovalo iba na také klimatické účely, ktoré určuje smernica o obchodovaní s emisnými kvótami, a nie do vykrývania deficitu štátneho rozpočtu, priblížilo ministerstvo.

Viac o téme: FinancieMinisterstvo životného prostrediaEnvirofond
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu